Асоціація «Кластер «Меди Межиріччя»

Асоціація «Кластер «Меди Межиріччя»

Асоціація«Кластер «Меди Межиріччя»

Ще декілька років тому ніхто і не чув словосполучення «Меди Межиріччя», а на сьогодні це і торгова марка, і громадська організація, і назва масштабного Апі-ярмарку. Бажання, помножене на зусилля та сумлінну працю, дає вагомі результати. Це твердження стосується і Асоціації «Кластер «Меди Межиріччя», зовсім юної, але надзвичайно перспективної організації. 2018 рік запам’ятався для всіх створенням агропромислового бджільницького кластеру «Меди Межиріччя», який об’єднав не лише бджолярський бізнес, а й владу, громадськість, науку, даючи змогу створити умови для розвитку всього регіону. Наразі Асоціацію «Кластер «Меди Межиріччя» зареєстровано як юридичну особу, яка впевненою ходою крокує до здійснення своєї мети. 23 травня 2018 року на підставі рішення установчих зборів засновників та відповідно до Конституції України, законів України й інших нормативно-правових актів було створено Громадську організацію «Спілка пасічників Семенівщини».

  

У тісній співпраці з підписантами Меморандуму, а саме з Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською обласною радою, Полтавською державною аграрною академією, розробляються подальші кроки у розвитку кластеру. Підтримка влади, як місцевої, так і обласної, є важливою складовою розвитку Асоціації, адже для реалізації такого масштабного проекту потрібна всебічна підтримка з боку усіх ланок – бізнесу, науки, освіти та влади. За такий недовгий час існування та співпраці уже були реалізовані вагомі та цікаві проекти. Було відкрито комбікормову лінію, здійснено запуск олійниці, на якій виготовляється надзвичайно якісна та корисна продукція – олія холодного віджиму. Перед офіційним стартом виробництва олійниця місяць пропрацювала в тестовому режимі для того, щоб переконатися в якості продукції. На сьогодні сертифікацію якості пройшли і обладнання, і соняшникове насіння, яке використовується для переробки. Пробна партія олії була надіслана до Державної служби України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів і також отримала сертифікат якості.

А для того, щоб олія та медова продукція торгової марки «Меди Межиріччя» була доступнішою для населення в районному центрі відбулося відкриття унікального для нашої місцевості виставково-дегустаційного центру, або ж, як модно називати у сучасній економіці, «Showroom». Це нововведення дає можливість населенню не просто дешево придбати товар, а й скуштувати те, що хочеш придбати. Суть такого магазину в тому, що виробник зможе напряму будувати свої відносини з клієнтом, презентуючи товари власного виробництва, адже лише такі товари, за одним із головних законів економіки, можуть бути нижчими в ціні від оптових.

Асоціація «Кластер «Меди Межиріччя» гідно зустріла міжнародну делегацію на чолі з Лораном Медорі, співробітником Інституту контрольованих за походженням найменувань Франції (INAO), який займається створенням, супроводом, розвитком і контролем територій з унікальною продукцією. Ця зустріч дала змогу молодому колективу отримати цікавий та дійсно вагомий досвід.Працюючи над відповідністю продуктів нормам якості, делегація від Асоціації взяла участь у навчальному тренінгу із запровадження системи управління безпечністю харчової продукції (HACCP) для малих виробників, консультантів та медіа.

2018 рік став дійсно знаковим для нашого починання, адже, впроваджуючи бджільництво, піклуючись про навколишнє середовище, пропагуючи виробництво екологічно чистої продукції, нам удалося «заразити» цими ідеями владу, науковців, фермерів та бджолярів. Це дійсно можна вважати колосальним успіхом. На сьогодні до складу Асоціації входить близько 40 членів, їхня кількість поступово зростає, притягуючи до себе зацікавлених представників влади, громадських організацій, науки, а також культури.

Завдяки реалізації «медового» проекту життя стало солодшим більш ніж для 100 чоловік, адже було створено нові робочі місця. За короткий час відкрито столярний цех, де зараз виготовляються корпуси, рамки, налагоджено масове виробництво днищ нової конструкції, закуплено сертифіковане обладнання, що відповідає європейським стандартам та нормам.

Також «Меди Межиріччя» запустили свій інтернет-магазин, де можна ознайомитися з асортиментом, цінами та замовити цікавий для вас товар. До того ж, на сайті є не лише медова продукція, а й інвентар для пасіки та насіння медоносів.

Попереду ще багато планів, ідей та постійної роботи для того, щоб популізувати «Меди Межиріччя» і зробити їх національним брендом.